Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

2 Maart 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Zonsverduistering op De Maan
Illustratie Credit & Copyright: Hana Gartstein

Uitleg: Vanaf veel plaatsen zal op z'n minst een deel van de maansverduistering van aanstaande zaterdag 3 maart te zien zijn. Hemeltuurders in Europa, Afrika en westelijk Azië, bijvoorbeeld, zullen het hele schouwspel van de door de aardschaduw glijdende Maan kunnen volgen, terwijl aan de oostkust van Noord-Amerika de Maan reeds volledig verduisterd zal opkomen. Natuurlijk zou je, indien je naar de naar ons gerichte zijde van de Maan zou reizen, dezelfde gebeurtenis als een zonsverduistering waarnemen, waarbij de schijf van onze schone planeet Aarde de Zon volledig afdekt. Voor het uitzicht dat een zich op de Maan bevindende waarnemer heeft, biedt grafische kunstenaar Hana Gartstein (Haifa, Israël) deze composiet illustratie. In de bovenstaande kleinere versie van haar afbeelding wordt een Apollo 17 opname van de Aarde omringd door een roodgetinte waas, als gevolg van door de stoffige dampkring van onze planeet verstrooid zonlicht. De nachtzijde van de Aarde blijft zwak zichtbaar aangezien deze nog enigszins wordt verlicht door de verduisterde, verrode Maan. Maar de schijf van de Aarde zou bijna vier maal zo groot verschijnen als de afmeting van de zonneschijf, waardoor de zwakke corona rondom de Zon grotendeels verscholen blijft. Linksboven komt de Zon zelf zojuist weer tevoorschijn vanachter de rand van de Aarde.

Morgen: zonsverduistering gezien door stereo


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Phil Newman. Specific rights apply.
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00