Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

15 Oktober 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Diepe Opname van Orion
Credit & Copyright: Robert Gendler

Uitleg: Ronddrijvend op een afstand van 1500 lichtjaar in één van de best herkenbare sterrenbeelden aan de nachthemel, vormen de rood opgloeiende Orionnevel en de donkere Paardekopnevel een scherp contrast. Beide verschijnen in deze verbijsterende digitale composietafbeelding, die werd samengesteld uit belichtingen van in totaal meer dan 20 uur — waarvan sommige door een filter dat alleen de emissie van waterstofatomen doorlaat. Dit kosmische vergezicht onthult uitgestrekte nevelflarden die samenhangen met het grote Orion Moleculaire Wolkencomplex, dat zelf honderden lichtjaren in doorsnede is. Het zo beroemde emissiegebied, de Orionnevel (oftewel M 42), bevindt zich rechtsboven in de afbeelding. Direct links daarvan bevindt zich een cluster van prominent blauwige reflectienevels, dat soms de Running Man wordt genoemd. De Paardekopnevel verschijnt als een donkere wolk — een silhouet dat een kleine inkeping vormt in het uitgestrekte rode "gordijn" van emissie, linksonder. Alnitak is de oostelijke van de drie sterren die de Gordel van Orion vormen, en is hier te zien als de helderste ster links van de Paardekopnevel. Onder Alnitak bevindt zich de Vlamnevel, met wolken van heldere emissie, doorsneden door dramatisch donkere stofbanen. Zwakkere flarden van opgloeiend waterstofgas zijn makkelijk te volgen door het hele gebied in dit Orion Deep Field.

Morgen: saturnus omringend


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00