Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

2 Juni 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

IC 443: Supernovarest en Neutronenster
Credit: Chandra Röntgen: NASA/CXC/B.Gaensler et al.; ROSAT Röntgen: NASA/ROSAT/Asaoka & Aschenbach;
Radio panorama: NRC/DRAO/D.Leahy; Radio Detail: NRAO/VLA; Optisch: DSS

Uitleg: IC 443 is een typisch voorbeeld van de nasleep van de ontploffing van een ster, het uiteindelijke lot van massieve sterren. De supernovarest, hier te zien in deze composietafbeelding in kunstmatige kleuren, gloeit nog steeds over het hele electromagnetische spectrum van radiogolven (weergegeven als blauw) via zichtbaar licht (rood) tot zelfs röntgenstraling (groen) — ook al bereikte het eerste licht van de sterexplosie, die de uitdijende kosmische puinwolk creëerde, planeet Aarde reeds duizenden jaren geleden. Het vreemde aan IC 443 is de schijnbare beweging van zijn compacte neutronenster, het ineengestorte overblijfsel van de kern van de ster. De ingelaste close-up toont het naar achteren gewaaide "kielzog" dat onstaat doordat de neutronenster door het hete gas raast, maar waarvan de richting niet terugwijst naar het schijnbare centrum van de supernovarest. Die uitlijnfout wijst er op dat ofwel de ontploffing niet in het centrum plaatsvond, ofwel het snelbewegende gas in de nevel het kielzog heeft beïnvloed. De groothoek afbeelding van IC 443, ook bekend als de Kwalnevel, meet ongeveer 65 lichtjaar in doorsnede op de geschatte afstand van de supernovarest van 5000 lichtjaar.

Morgen: gamma-aarde


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00