Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

23 Januari 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Grote Magelhaanse Wolk in Gloeiend Gas
Credit: C. Smith, S. Points, the MCELS Team en NOAO/ AURA/ NSF

Uitleg: Wat is er zoal gaande binnen een melkwegstelsel? Om dat te helpen uitvinden, hebben sterrenkundigen in het Magelhaanse Wolk Emissielijn Survey team ons naburige melkwegstelsel, de Grote Magelhaanse Wolk in spectaculair detail in kaart gebracht in heel specifieke kleuren licht die door gloeiend gas worden uitgezonden. Het resultaat is het bovenstaande mosaïek van meer dan 1500 afzonderlijke afbeeldingen van de Grote Magelhaanse Wolk (GMW) — door op de afbeelding te klikken krijgt u een afbeelding in veel meer detail te zien. De kleuren die in het mosaïek worden benadrukt worden uitgezonden door waterstof (rood), zuurstof (groen), en zwavel (geel), terwijl licht van individuele sterren werd verwijderd. Het mosaïek toont wat een drukke en geweldadige omgeving het binnenste van de GMW in werkelijkheid is. In de bovenstaande afbeelding zijn vele kleine planetaire nevels te zien, die werden afgestoten door lage-massa sterren aan het eind van hun leven, alsmede grote emissienevels van aanwezig interstellair gas dat door massieve sterren aan het gloeien wordt gebracht, en enorme gasvormige supernovaresten die de ruimte in werden gestuwd door ontploffende massieve sterren. De uitgestrekte met elkaar verbonden filamenten zijn voornamelijk in elkaar overlopende supernovaresten. De GMW, een welbekende met het blote oog zichtbare verschijning op het zuidelijk halfrond, meet ongeveer 15.000 lichtjaar in doorsnede en staat slechts slechts 180.000 lichtjaar van ons af.

Morgen: bestemming pluto


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00