Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

7 Januari 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Maanlander van Apollo 17
Credit: Apollo 17, NASA (afbeelding ingescand door Kipp Teague)

Uitleg: Er nogal onhandig en hoekig uitziend, was de Apollo 17 maanlander (Lunar Module of LM) Challenger ontworpen voor een vlucht in het vacuum van de ruimte. Deze foto, genomen vanuit de commando-module (CM) America, toont de stijgtrap van Challenger in een baan rond de Maan, na weer vanaf het oppervlak opgestegen te zijn. Kleine stuurraketten (reaction control thrusters) zijn op de zijkanten van het maanvaartuig te zien, en de belvormige uitlaat van de stijgraket aan de onderkant. Het luik waardoor de astronauten uit konden stappen naar het maanoppervlak bevindt zich aan de voorkant en de ronde schotel van een radarantenne bovenop. De commandant van de missie, Gene Cernan, is nèt zichtbaar door het donkere driehoekige raampje. Dit ruimteschip volbracht zijn taak perfect; het bracht de Apollo astronauten in december 1972 naar het maanoppervlak en weer terug naar de in een baan rond de Maan draaiende commando-module. Maar waar bevindt Challenge zich nu? Zijn daaltrap is achtergebleven op de landingsplek van Apollo 17, Taurus-Littrow genaamd. De stijgtrap sloeg op 15 december 1972 op de maan te pletter na te zijn afgestoten door de commando-module ter voorbereiding van de terugreis van de astronauten naar planeet Aarde. De Apollo 17 missie was de zesde en laatste keer dat astronauten op de Maan zijn geland.

Morgen: dikkopje


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00