Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

23 Oktober 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

In het Centrum van De Melkweg
Credit: Rainer Schödel (MPE) et al., NAOS-CONICA, ESO

Uitleg: In het centrum van ons Melkwegstelsel bevindt zich een zwart gat met meer dan 2 miljoen maal de massa van de Zon. Hoewel dit ooit een controversiële claim was, is deze verbijsterende conclusie nu vrijwel onontkoombaar en gebaseerd op waarnemingen van sterren die in een baan heel dicht nabij het melkwegcentrum draaien. Met behulp van één van de reuzentelescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht op Paranal (Chili) en een geavanceerde infraroodcamera hebben sterrenkundigen geduldig de baan van één specifieke ster, S2 genaamd, gevolgd terwijl deze dichter dan ongeveer 17 lichturen van het centrum van De Melkweg kwam (ongeveer 1½ maal de diameter van de baan van Pluto rond de Zon). Hun resultaten demonstreren overtuigend dat S2 de invloed ondervond van de enorme zwaartekracht van een onzichtbaar object dat extreem compact moet zijn — een supermassief zwart gat. Deze diepe nabij-infrarode afbeelding toont de drukbevolkte binnenste 2 lichtjaar van De Melkweg met de exacte positie van het melkwegcentrum aangegeven door de pijlen. Doordat de sterrenkundigen in staat waren om sterren zó dicht bij het melkwegcentrum te volgen, konden ze nauwkeurig de massa van het zwarte gat meten en wellicht zelfs op niet eerder mogelijke wijze Einstein's zwaartekrachtstheorie testen met behulp van een ster in een baan rondom een supermassief zwart gat.

Morgen: hoekig zand


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00