Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

18 Juni 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Bezoekers' Gallerie van Melkwegstelsels
Credit: Met dank aan Adam Block (KPNO Bezoekers Programma), NOAO, NSF

Uitleg: Een tot de verbeelding sprekend assortiment van eilanduniversa is hierboven verzameld. Van linksboven naar rechtsonder zijn het achtereenvolgens de mooie maar verre melkwegstelsels M 61, NGC 4449, NGC 4725, NGC 5068, NGC 5247, en het stelselpaar NGC 5775/5774. De meeste daarvan zijn spiraalstelsels die min of meer vergelijkbaar zijn met onze eigen Melkweg. De kleurenafbeeldingen laten afzonderlijke rozerode gebieden zien die aangeven waar zich opgloeiende wolken van waterstof gas in stervormingsgebieden langs de sierlijke spiraalarmen bevinden. Hoewel Virgo cluster stelsel M 61 wellicht het meest opmerkelijke van deze spiraalstelsels is, toont het interessante melkwegstelselpaar NGC 5775/5774 mooi het contrast van twee characteristieke spiraalstelsels waarvan we er één op z'n kant zien (edge-on) en de ander recht van boven (face-on). De enige uitzondering op deze parade van fotogenieke spiraalstelsels is het kleine en relatief nabije onregelmatige stelsel NGC 4449 (middenboven). Vergelijkbaar met de Grote Magelhaanse Wolk, één van de begeleiders van De Melkweg, toont NGC 4449 eveneens jonge blauwe sterclusters en rozerode stervormingsgebieden. Elk van de melkwegstelsels in deze gallerie werd waargenomen door deelnemers aan het Advanced Observing Program van het Bezoekerscentrum van het Kitt Peak National Observatory in Arizona (VS), dat daarvoor een kleine (40 cm diameter) spiegeltelescoop met daarachter een digitale camera beschikbaar stelt.

Morgen: zondagskind


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00