Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

17 Juni 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Kleine Wolk van Magelhaan
Credit & Copyright: Josch Hambsch & Robert Gendler

Uitleg: Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaan (Fernão de Magalhães, 1480–1521) en zijn bemanning hadden ruim de tijd om de zuidelijke sterrenhemel te bestuderen tijdens de eerste zeereis rondom planeet Aarde. Het resultaat is, dat twee hemelwonderen die voor zuidelijke hemelgluurders makkelijk met het blote oog te zien zijn thans bekend staan als de Magelhaanse Wolken. Men begrijpt nu dat deze cosmische wolken onregelmatige dwergstelsels zijn, satellieten van een groter spiraalstelsel — ons Melkwegstelsel. De Kleine Magelhaanse Wolk, hierboven afgebeeld, meet circa 15.000 lichtjaar in doorsnede en bevat enkele honderden miljoenen sterren. Op een afstand van ongeveer 210.000 lichtjaar in het sterrenbeeld Tucana (Toekan) is het het op drie na dichtstbijzijnde van de bekende satellietstelsels van De Melkweg, na de Canis Major en Sagittarius dwergstelseltjes en de Grote Magelhaanse Wolk. Deze prachtige prent toont ook twee bolvormige sterhopen in de voorgrond, NGC 362 (linksboven) en 47 Tuc. De spectaculaire bolhoop 47 Tucanae staat op een afstand van slechts 13.000 lichtjaar en is hier rechts van de Kleine Magelhaanse Wolk te zien.

Morgen: ...uit de tentoonstelling


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00