Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

27 Mei 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Titan's Vreemde Vlek
Credit: VIMS Team, U. Arizona, ESA, NASA

Uitleg: Titan's vreemde vlek is misschien een wolk, maar dan wel een hardnekkige. Turend in de dichte, wazige atmosfeer van de grootste maan van Saturnus, vonden cameras aan boord van de Cassini ruimtesonde tijdens passages langs Titan in 2005 en in 2004 een heldere vlek op dezelfde plek. In deze opname in kunstmatige kleuren, gemaakt met het VIMS instrument, is de bijna 500 km wijde vlek te zien nabij Titan's horizon boven. De vlek is het helderst op infrarode golflengten. Behalve de suggestie dat de uniek van kleur zijnde vlek een langlevende wolk is die wellicht veroorzaakt wordt door structuren op Titan's oppervlak, opperden wetenschappers ook alternatieve ideeën — dat de vlek het gevolg is van een ongebruikelijke samenstelling van het oppervlaktemateriaal, of dat het extreem hoge bergen betreft. Ze merkten ook op dat het feit dat de vlek zo helder is in het infrarood kan betekenen dat het een warm gebied is. Verdere aanwijzingen betreffende de aard van de vreemde vlek zullen worden vergaard tijdens de geplande langsvlucht van Cassini in juli 2006, wanneer de cameras de vlek tijdens Titan's nacht zullen observeren. Als hij helder gloeit in de nacht, dan is de vlek warm.

Morgen: horizon in de himalaya


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00