Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

26 Mei 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Mooie Trifid
Credit & Copyright: Dean Jacobsen

Uitleg: De mooie Trifidnevel (ook bekend als M 20) is een fotogenieke studie in cosmische contrasten en bevindt zich ongeveer 5000 lichtjaar van ons vandaan in de richting van het nevelrijke sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter). De Trifidnevel, een stervormingsgebied in het vlak van ons Melkwegstelsel, illustreert toepasselijk de drie basistypes van astronomische nevels: rode emissienevels gedomineerd door het licht van waterstof atomen, blauwe reflectienevels die het resultaat zijn van stof dat sterlicht reflecteert, en donkere absorptienevels waar dichte stofwolken in silhouet verschijnen. De heldere rode emissienevel, ruwweg in drieën verdeeld door verduisterende stofbanen, verleende de Trifidnevel zijn populaire naam. In deze prachtige groothoekopname is het rode emissiegebied ook omgeven door de blauwe waas van reflectienevels die de aanwezigheid van ijl interstellair stof verraden. In close-up opnamen van dit gebied, gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop, werden lichtjaar-lange pilaren en jets zichtbaar die werden uitgehouwen en vormgegeven door nieuwgeboren sterren — hier zichtbaar net onder het centrum van de emissienevel.

Morgen: puist


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00