Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

7 April 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Zonsverduistering in Beeld
Credit & Copyright: Fred Bruenjes (moonglow.net)

Uitleg: De zonsverduistering van aanstaande vrijdag is een zeldzame hybride verduistering -- kortstondig zichtbaar als hetzij een ringvormige verduistering, hetzij een totale verduistering wanneer bekeken vanuit het nauwe pad van de Maanschaduw. Helaas loopt dat pad, dat nergens meer dan ongeveer 30 km wijd is, hoofdzakelijk over de Stille Oceaan, beginnend ten zuiden van Nieuw Zeeland en eindigend in Venezuela. Hemeltuurders nabij het begin en eind van het pad van de schaduw zullen een ringvormige Zonsverduistering zien, waarbij het silhouet van de Maan kortstondig door een heldere ring van vuur omgeven wordt, terwijl waarnemers nabij het midden van het pad getuigen zullen zijn van een totale Zonsverduistering. Maar het goede nieuws is dat over een veel breder gebied van de wereldbol, inclusief Nieuw Zeeland en een groot deel van Zuid- en Noordamerika, een gedeeltelijke verduistering te zien is, waarbij de Maan een hap uit de Zon lijkt te nemen. Als u de verduistering wil bekijken, zorg er dan voor dat veilig te doen, en check de tijden voor uw specifieke lokatie. Maar, van welke lokatie werd deze Zonsverduistering nu gezien? De bovenstaande foto werd gemaakt in november 2003 vanuit het pad van de Maanschaduw over Antarctica.

Morgen: op z'n kant


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00