Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

26 Maart 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Krab Composiet
Credit: J. Hester (ASU) et al., CXC, HST, NASA

Uitleg: De Krab-pulsar, een gemagnetiseerde neutronenster ter grootte van een behoorlijke stad, die 30 keer per seconde rond zijn as tolt, bevindt zich in het centrum van deze composiet afbeelding van het binnengebied van de welbekende Krabnevel. Deze spectaculaire afbeelding combineert een optische opname (rood), gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop, met Röntgenfotos (blauw) die werden gemaakt met de Chandra ruimtetelescoop, welke ook gebruikt werden in de populaire Krab-pulsar filmpjes. Als een cosmische dynamo, geladen deeltjes versnellend en de spookachtig opgloeiende Röntgen stralenbundels (jets) producerend, is de pulsar de motor achter de Röntgen en optische emissie van de nevel. De ringachtige structuren zijn gebieden die Röntgen straling uitzenden omdat daar hoogenergetische deeltjes tegen de nevelmaterie botsen. De binnenste ring is ongeveer één lichtjaar in doorsnede. De rondtollende pulsar, waarin méér massa is samengepakt dan in de Zon en die de dichtheid heeft van een atoomkern, is de ineengestorte kern van een ontplofte massieve ster, terwijl de nevel de uitdijende rest van de buitenste sterlagen is. Die supernova ontploffing werd waargenomen in het jaar 1054.

Morgen: zwaartekrachtslens


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00