Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

25 Maart 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Huygens Ontdekt Luna Saturni
Credit & Copyright: Utrecht Univ. Museum, Inst. for History and Foundations of Science
Courtesy: Rob van Gent, Tiemen Cocquyt, and Carl Koppeschaar

Uitleg: In 1655, vandaag precies driehonderdenvijftig jaar geleden, ontdekte de Nederlandse wetenschapper en astronoom Christiaan Huygens Luna Saturni -- nu bekend als de maan Titan van Saturnus. Bekijk om dit te vieren eens deze intrigerende foto van zijn telescooplens, al wat er nog over is van het instrument dat hij gebruikte, en dat hij ontwierp en bouwde samen met zijn broer, Constantijn Huygens. De lens zelf is 57 millimeter in doorsnee en heeft langs de rand de inscriptie "X [pedem] 3 FEBR. MDCLV": de brandpuntsafstand (10 [Rijnlandse voet], oftewel 336.7 cm) gevolgd door de datum waarop het polijsten van de lens voltooid werd, 3 februari 1655. Er staat ook een versregel uit het kalenderdicht "Fasti" van de Romeinse dichter Ovidius op: "Admovere Oculis Distantia Sidera Nostris" (Zij brachten de verre sterren dichter bij onze ogen). Huygens gebruikte dit vers als onderdeel van een anagram dat zijn ontdekking aankondigde. Het gebruik van een anagram was in zijn tijd gebruikelijk. Het legde een datum vast voor zijn ontdekking maar hield de details daarvan geheim tot het moment dat hij ze wenste bekend te maken. Ontsleuteld en vertaald leest zijn anagram "Rondom Saturnus draait zijn maan in 16 dagen en 4 uren", wat redelijk overeenkomt met de moderne waarde voor Titan's omlooptijd.

Morgen: tollende krab


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00