Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

7 Maart 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Mercurius boven Leeds
Credit & Copyright: Tony Cook

Uitleg: Heb je ooit de planeet Mercurius gezien? Deze week biedt een goede kans. Omdat Mercurius zo dicht rond de Zon wentelt staat hij nooit ver van de Zon af aan de hemel gezien vanaf de Aarde. Wanneer Mercurius de Zon volgt is hij korte tijd laag boven de horizon zichtbaar net ná zonsondergang. Wanneer Mercurius de Zon volgt is hij korte tijd zichtbaar net vóór zonsopgang. Dientengevolge kan een geïnformeerde hemelschouwer gedurende sommige tijden van het jaar met enig volharden vanaf een plek met een onbelemmerd uitzicht op de westelijke dan wel oostelijke horizon Mercurius vinden. In de afbeelding hierboven is een grote mate van volharding gecombineerd met wat digitale trucs om de opeenvolgende posities van Mercurius aan de hemel gedurende maart 2004 te laten zien. Elke opname werd genomen vanaf dezelfde plaats in Leeds Engeland, precies 33 minuten na zonsondergang. Gedurende de komende twee weken staat Mercurius opnieuw gunstig om boven de westelijke horizon net na zonsondergang gezien te worden, maar tegen de derde week van maart zal Mercurius weer te zwak zijn en te laag boven de horizon staan en dus weer verdrinken in het schemerlicht.

Morgen: mikpunt mimas


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00