Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

5 Maart 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Tycho en Copernicus: Stralenkraters op de Maan
Credit & Copyright: Steve Mandel, Hidden Valley Observatory

Uitleg: De Maan, indrukwekkend wanneer bekeken met een verrekijker (binoculair) of kleine telescoop, is bezaaid met inslagkraters. Wanneer de Maan slechts gedeeltelijk verlicht is, kun je de kraters langs de terminator in sterk contrast van licht en schaduw waarnemen. Maar bij volle Maan lijkt vanuit sommige kraters een systeem van heldere lijnen of "stralen" te ontspringen. Bovenstaande gedetailleerde close-up van de volle Maan laat twee prominente stralenkraters zien, Copernicus (linksboven) en Tycho (rechtsonder), elk met een uitgestrekt systeem van lichter gekleurd puin dat werd weggeblazen tijdens de inslag die de kraters vormde. Over het algemeen zijn stralenkraters relatief jong, aangezien hun stralen van debris bovenop het (oudere) Maanlandschap liggen. Om precies te zijn is Tycho met zijn 85 km doorsnede en zijn uitgestrekte stralenkrans de jongste van de grote kraters op de naar ons toegekeerde kant van de Maan. De Copernicus krater, die zich in een donkere Mare bevindt welke mooi contrasteert met zijn heldere stralen, heeft een diameter van 93 km.

Morgen: voorhoofd van de hemel


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00