Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

24 Februari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

Ski Enceladus
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Uitleg: De kleine, ijzige maan Enceladus, die in een nauwe baan om Saturnus cirkelt, is slechts ongeveer 500 km in diameter. Maar deze verre wereld weerkaatst meer dan 90% van het zonlicht dat zij opvangt: haar oppervlak reflecteert ongeveer even goed als verse sneeuw. In deze haarscherpe opname van Enceladus, gemaakt tijdens een recente passage van de Cassini ruimtesonde, zijn een ruime variatie aan oppervlakte details en slechts zeer weinig inslagkraters te zien, wat aangeeft dat het een actieve wereld betreft, ook al zou dit kleine maantje al lang geleden compleet afgekoeld moeten zijn. Het is mogelijk dat het schijnbaar verse oppervlak van Enceladus het gevolg is van geysers van vloeibaar water of water vulkanen. Omdat Enceladus in een baan binnen de buitenste E ring van Saturnus draait, is het ook mogelijk dat het oppervlak van deze maan sneeuwwit wordt gehouden als gevolg van een constant bombardement met ijsdeeltjes uit de ring. Omgekeerd zouden uitbarstingen op Enceladus zelf materiaal kunnen leveren aan de E ring. Interplanetaire ski fanatiekelingen, let wel: de zwaartekracht aan het oppervlak van Enceladus is slechts 1% van die op de Aarde en de temperatuur is er -200 graden Celcius.

Morgen: Drakenstorm op Saturnus


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00