Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

23 Februari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

Reis van een Antarctische Ijsberg
Credit: MODIS, Terra, NASA

Uitleg: Wat zou er gebeuren als een deel van de amerikaanse staat New York af zou breken en tegen het ertegenover liggende New Jersey zou botsen? Aangezien beide landmassas verankert zijn op dezelfde aardschol is dat onwaarschijnlijk, maar een gebeurtenis van de zelfde orde van grootte vond plaats voor de kust van Antarctica gedurende de afgelopen drie maanden. Ijsberg B-15A, vergelijkbaar in grootte met (New York), dreef 100 km over de Ross Zee alvorens aan de grond te lopen op een onderzeese zandbank net vóór de verwachte botsing met de massieve Drygalski Ijstong, welke in het laatste beeldje van de serie opnamen rechtsonder zichtbaar is. Omdat het op het zuidelijk halfrond van de Aarde zomer is, verwachtte men dat het relatief warme weer veel van het ijs langs de kust van Antarctica zou doen afkalven en smelten, maar B-15A verhindert nu veel van dit ijs om weg te drijven verder de zee op. Dit veroorzaakte niet alleen voor schepen die het McMurdo Station bevoorraden een probleem, maar ook voor pinguins die hadden verwacht te kunnen zwemmen. Van het grotere Ross Ijsplateau zijn, afgezien van B-15A, in de afgelopen paar jaar meerdere grote ijsbergen afgekalfd.

Morgen: Ski Enceladus


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00