Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

31 Januari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

NGC 2467: Van Gas tot Sterren
Credit & Copyright: T. Rector (U. Alaska Anchorage), Gemini Obs., AURA, NSF

Uitleg: Men zou kunnen gokken dat de groep sterren uiterst links verantwoordelijk is voor het vormen van de gaswolk rechts — maar het is dat waarschijnlijk niet. Waarnemingen aan veel van de sterren in NGC 2467 tonen dat het hier meer gaat om een superpositie van losse stergroepen op verschillende afstanden dan om een samenhangende open cluster van sterren die de nevel van energie voorzien. Niettemin bevat de bovenstaande afbeelding verschillende fasen van ster vorming. De sterren uiterst links zijn reeds gevormd en hebben hun geboortenevels reeds doen vervlieden. Linksonder bevindt zich een zeer jonge ster die zich uit zijn geboortecocon van gas vrijbreekt. Rechts in de afbeelding gloeit een heldere muur van verdampend gas als gevolg van de energetische straling van vele nieuwgevormde heldere sterren. Meer naar het centrum verbergen diepere donkere banen van stof delen van de nevel waarin op dit moment nieuwe sterren vormen. De opname boven werd gemaakt met behulp van de 8-meter Gemini Zuid Telescoop, welke zich bovenop een bergtop in de Cerro Pachon in Chili bevindt. NGC 2467 is te vinden in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Puppis, en veel van de sterren daarin staan op een afstand ongeveer 17.000 lichtjaar.

Morgen: perzikmaan


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00