Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

15 December 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Nogmaals een Herfstmaan
Foto Credit & Copyright: Russell Doescher (Texas State University)

Uitleg: Omdat hij zich nabij zijn noordelijkste declinatie bevindt, zal de Volle Maan van vannacht een bijzondere zijn, een boog hoog door de hemel beschrijvend. Maar het zal nog 19 jaar duren vóór de volgende Volle Maan op deze kalenderdag te zien zal zijn, een periode die bekend staat als de Metonische cyclus van de Maan (vernoemd naar Methon van Athene). De maanfase en datum op 15 september waren ook opmerkelijk, aangezien ze de terugkeer markeerden van een boven de High Sierra bergen uitrijzende bijna volle maan. Dat tafereel was namelijk ooit eerder vastgelegd in één van de bekendste foto's van de amerikaanse fotograaf Ansel Adams, "Autumn Moon from Glacier Point", in het Yosemite Nationale Park. Eerder dit jaar waren de natuurkundigen Donald Olson en Russell Doescher en hun studenten van de Texas State University in staat om de precieze lokatie te bepalen en de (voorheen onzekere) datum waarop Ansel Adams de originele foto maakte — 15 september 1948. Hun astronomische speurwerk voorspelde vervolgens dat de relatieve posities van landschap en maan, en het bijna volle schijngestalte zich zouden herhalen op donderdag 15 september 2005, precies drie 19-jarige Metonische cycli later. Op die dag kwamen ongeveer 300 fotografen bijeen op het Glacier Point om de terugkeer van de Herfstmaan van Ansel Adams vast te leggen.

Morgen: scroll naar rechts


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | Over APOD [EN] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00