Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

8 Augustus 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Mars deze Augustus Gewoon als Normaal
Credit & Copyright: Wally Pacholka (Astropics.com)

Uitleg: Zal Mars er later deze maand extreem dichtbij en helder uitzien? Welnee. Ondanks vele moderne mythes die de ronde doen, zal Mars een relatief normale augustus hebben. Dit jaar is oktober is de beste maand om Mars te zien. De rode planeet is nu vroeg in de morgen zichtbaar, voor zonsopgang. Naarmate de Aarde in haar baan rond de Zon inloopt op Mars in zijn baan zal Mars elke nacht steeds vroeger opkomen. Op 30 oktober 2005 zal de Aarde Mars inhalen en zullen de twee planeten elkaar het dichtst benaderen in hun afzonderlijke banen — deze ronde. Op 30 oktober zal Mars vrijwel diametraal tegenover de Zon (d.w.z. in oppositie) staan, opkomen wanneer de Zon ondergaat, ondergaan bij zonsopkomst, en het hoogst aan de hemel staan en het helderst zijn rond middernacht. Op diezelfde datum zal Mars helderder schijnen dan op enige datum in de afgelopen twee jaar, maar nog altijd meer dan 10.000 maal kleiner en zwakker dan de volle Maan zijn. De Aarde zal daarna Mars ingehaald hebben, waarna Mars langzaam minder helder zal schijnen als de afstand tussen de planeten groter wordt. In de bovenstaande afbeelding is Mars te zien zoals het op 27 augustus 2003 verscheen, toen Mars net wat helderder scheen dan op enige datum in bijna 60.000 jaar. Het tafereel op de voorgrond is het Valley of Fire nationaal park in Nevada (VS). De ellipticiteit van de planeetbanen is de belangrijkste factor die bepaalt hoe dicht Aarde en Mars elkaar naderen en hoe helder Mars tijdens oppositie wordt.

Morgen: venusgordel


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00