Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

15 Juni 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Cassiopeia A Lichtecho's in het Infrarood
Credit: O. Krause (Steward Obs.) et al., SSC, JPL, Caltech, NASA

Uitleg: Waarom verandert het uiterlijk van Cassiopeia A? Twee afbeeldingen van de nabije supernovarest in infrarood licht die een jaar na elkaar werden genomen lijken bewegingen met enorme snelheden naar buiten toe te tonen. Dit was onverwacht, aangezien de supernova die de schilderachtige nevel creëerde 325 jaar geleden werd gezien. De reden voor de enorme snelheden is dat we waarschijnlijk met lichtecho's te maken hebben. Licht van de supernovaexplosie verhitte veraf bevindend interstellair stof dat nu juist begint op te gloeien. Naar mate de tijd verstrijkt licht verderweg gelegen stof op, wat de illusie van een buitenwaardse beweging geeft. De afbeelding boven is een composiet van opnamen in Röntgen, zichtbaar, en infrarood licht, die digitaal werden gecombineerd. De afbeelding in infrarood licht werd gemaakt door de Spitzer Ruimtetelescoop die thans de Aarde volgt in haar baan rond de Zon, en werd gebruikt in de ontdekking van de lichtecho. Cassiopeia A heeft een doorsnede van ongeveer 125 lichtjaar en staat 10.000 lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Cassiopeia.

Morgen: apod 10


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00