Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

13 Juni 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Tornado en Regenboog boven Kansas
Credit & Copyright: Eric Nguyen (Oklahoma U.), www.mesoscale.ws

Uitleg: Dit tafereel zou men als sereen kunnen bestempelen als die tornado er niet was. Stormjager Eric Nguyen fotografeerde deze ontluikende wervelwind vorig jaar in juni in Kansas in een ander licht — dat van een regenboog. Hierboven afgebeeld, daalt een witte tornadowolk af vanonder een donkere onweerswolk. De Zon, die van links door een opening in de wolken scheen, verlicht enkele huizen op de voorgrond. Zonlicht wordt in regendruppels afgebogen en weerkaatst wat resulteert in een regenboog. Bij toeval lijkt de zich ontwikkelende tornado precies boven de regenboog te eindigen. De strepen in de foto zijn hagelkorrels die in alle richtingen geblazen worden door de harde rondwervelende winden. Elk jaar ontstaan meer dan 1000 tornados, het meest geweldadige type storm dat we kennen, op Aarde — en vele daarvan in de Verenigde Staten in de zogenoemde tornado alley. Zie je ooit een tornado terwijl je rijdt, probeer dan niet er al rijdend aan te ontsnappen: parkeer je auto veilig, ga naar een stormbunker, of kruip onder de trap in een kelder. De kans om in Nederland een tornado tegen te komen is erg klein en er zijn doorgaans geen speciale voorzieningen zoals stormbunkers. Maar wind- of waterhozen komen zo nu en dan ook hier voor.

Morgen: aardachtige planeet in ander zonnestelsel


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00