Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

18 Mei 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Drie Kilometer Boven Titan
Credit: ESA, NASA, Descent Imager/Spectral Radiometer Team (LPL)

Uitleg: Wat zag de Huygens sonde terwijl hij afdaalde richting Saturnus' maan Titan? In januari zond de Cassini robotverkenner, die nu in een baan rond Saturnus draait, een sonde door de dichte wolkenlagen van één van de meest mysterieuze manen in het Zonnestelsel. Onder de wolken, tijdens de afdaling, maakte de sonde opnamen van het naderende oppervlak. Ook maakte het enkele opnamen ná de landing vanaf het oppervlak zelf. Veel van de opnamen zijn nu digitaal gecombineerd en vergroot tot het bovenstaande perspectief vanaf 3000 meter hoogte. De stereografische projectie boven geeft een 360-graden groothoek beeld weer van het oppervlak van Titan. Men denkt dat de heldere gebieden boven en links in beeld relatief hoger gelegen grond zijn doorsneden door afwateringskanalen uitgekerft door rivieren van methaan. Men veronderstelt nu dat de heldere vormen rechts richels van ijs-grind zijn. De aangegeven plek waar de Huygens sonde landde lijkt de bodem van een soort meer te zijn, dat eens gevoed werd door een groot donker kanaal dat links te zien is. De Huygens sonde hield het een verrassend lange tijd van drie uur uit op het vijandige oppervlak van Titan.

Morgen: beeldelementjes in de ruimte


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00