Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

14 Mei 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

NGC 3370: Een Scherpere Blik
Credit: Hubble Heritage Team, A. Riess (STScI) NASA

Uitleg: Vergelijkbaar in afmeting en spiraalstructuur met onze eigen Melkweg bevindt spiraalstelsel NGC 3370 zich ongeveer 100 miljoen lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Leo (Leeuw). Hier in exquisiet detail vastgelegd door de Advanced Camera for Surveys aan boord van de Hubble Ruimtetelescoop steelt de grote, sierlijke face-on spiraal inderdaad de show, maar de haarscherpe afbeelding toont ook een indrukwekkende verzameling achtergrondstelsels in het beeldveld, uitgestrooid door het verre Heelal. Als we binnen NGC 3370 zelf kijken, dan blijkt dat de beelddata scherp genoeg zijn om individuele Cepheïden te bestuderen — pulserende sterren die kunnen worden gebruikt om de afstand tot dit melkwegstelsel nauwkeurig te bepalen. NGC 3370 werd voor deze studie uitgekozen omdat in dit spiraalstelsel in 1994 een goedbestudeerde sterontploffing plaatsvond — een supernova van het type Ia. Supernovae van dit type zijn alle nagenoeg identiek in intrinsieke helderheid en kunnen daardoor als standaardbaken worden gebruikt. Door de bekende afstand, gebaseerd op de Cepheïde metingen, tot deze supernova te vergelijken met waarnemingen van supernovae op veel grotere afstanden kan men de afmeting en uitdijingssnelheid van het Heelal zelf afleiden.

Morgen: hemelgoud


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00