Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

12 Mei 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Sterren, Melkwegstelsels, en Komeet Tempel 1
Credit & Copyright: Johannes Schedler (Panther Observatory)

Uitleg: De zwakke komeet Tempel 1 laat een vage blauwige staart achter zich, nèt rechts van het centrum in dit prachtige sterveld. Opgenomen op 3 mei j.l. en langzaam door het sterrenbeeld Virgo glijdend, voltooid periodieke komeet Tempel 1 elke 5,5 jaar een omloop rond de Zon. Ook betrapt linksboven in dit hemellandschap zijn twee melkwegstelsels — NGC 4762 en NGC 4754 — beide leden van de enorme Virgo Cluster van melkwegstelsels. NGC 4762 is geclassificeerd als een lensvormig sterrenstelsel en spreid een dunne schijf ten toon als een slanke streep van licht; NGC 4754, daarentegen, is een elliptisch stelsel met de vorm van een rugbyball. Dat de melkwegstelsels en de komeet een vergelijkbare schijnbare afmeting hebben maakt dit een intrigerende visuele vergelijking. Komeet Tempel 1 is echter slechts 3 lichtminuten van planeet Aarde verwijderd, terwijl de twee Virgo Cluster melkwegstelsels zich op een afstand van 50 miljoen lichtjaar bevinden. NASA's Deep Impact ruimtesonde zal Tempel 1 volgens plan op 4 juli ontmoeten en dan een sonde lanceren die moet botsen met de nucleus van de komeet.

Morgen: jonge maan


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00