Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

27 April 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

De Hercules Cluster van Melkwegstelsels
Credit & Copyright: Jim Misti (Misti Mountain Observatory)

Uitleg: Dit zijn melkwegstelsels in de Hercules Cluster, een archipel van "eiland universi" op een afstand van slechts 650 miljoen lichtjaar. Deze cluster barst van de gas- en stofrijke, stervormende spiraalstelsels, maar telt relatief weinig elliptische stelsels, die maar heel weinig gas en stof en de daarbij horende pasgeboren sterren bevatten. De stervormende melkwegstelsels in deze kleurencomposietafbeelding hebben een blauwige tint, terwijl de elliptische stelsels een ietwat gelige tint vertonen. In dit cosmische vergezicht lijken veel stelsels met elkaar te botsen of samen te smelten terwijl andere een vervormd uiterlijk hebben — duidelijk bewijs dat melkwegstelsel in clusters vaak met elkaar wisselwerken. Het is waarschijnlijk dat zulke gravitationele wisselwerkingen op den duur de mix van verschillende types melkwegstelsels in de cluster zullen veranderen. Onderzoekers denken dat de Hercules Cluster veel gemeen heeft met jonge clusters van melkwegstelsels in het verre, vroege Heelal. Door de verschillende stelseltypes en hun onderlinge interacties in de dichtbijzijnde Hercules Cluster te bestuderen kunnen zij dan de evolutie van melkwegstelsels zelf en de evolutie van clusters ontrafelen.

Morgen: achter M 51


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00