Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

21 April 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

G21.5-0.9: Een Supernova's Cosmische Schil
Credit: Heather Matheson & Samar Safi-Harb (Univ. Manitoba), CXC, NASA

Uitleg: Het plaatje is aardig, maar deze mooie cosmische schil werd geproduceerd door welhaast onbeschrijfelijk geweld — geboren toen een ster met bijna 20 maal de massa van de Zon zijn buitenlagen wegknalde in een spectaculaire supernova explosie. Terwijl de uitdijende debris wolk zich door de omringende interstellaire materie ploegde verhitten schokgolven het gas zozeer dat de supernovarest Röntgenstraling begon uitstralen. In feite is het mogelijk dat álle supernova explosies vergelijkbare schillen produceren, sommige helderder dan andere. Deze schil-supernovarest, gecatalogiseerd als G21.5-0.9, is relatief zwak. Het vereiste ongeveer 150 uur van Röntgen waarnemingen met de Chandra Ruimtetelescoop om deze afbeelding in kunstmatige kleuren te creëren. G21.5-0.9 staat ongeveer 20.000 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Scutum (Schild) en heeft een doorsnede van circa 30 lichtjaar. Op basis van de afmeting van de supernovarest schatten sterrenkundigen dat het eerste licht van de oorspronkelijke explosie de Aarde enkele duizenden jaren geleden bereikte.

Morgen: beeldelement in tijdruimte


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00