Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

9 April 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Binnenin de Slurf van de Olifant
Credit: W. Reach (SSC/Caltech) et al., JPL, Caltech, NASA

Uitleg: In december 2003 zag de wereld de spectaculaire eerste beelden van de Spitzer Ruimtetelescoop, waaronder dit diepdóórdringende beeld van wat er in de binnendelen plaatsvindt van de anderszins ondoorzichtige donkere globule (een dichte wolk van gas en stof) die bekend staat als de Olifantenslurfnevel. Gezien in een composiet van infrarode beelddata die door Spitzer's instrumenten werden vastgelegd blijkt dit intrigerende gebied genesteld binnen de gloeiende emissienevel IC 1396 op een afstand van 2.450 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Cepheus. Niet eerder ontdekte proto-sterren, die op zichtbare golflengtes verborgen worden door stof, verschijnen als heldere ietwat rode objecten binnen in de globule. In kunstmatige kleuren weergegeven is te zien dat meanderende filamenten van infrarode emissie, uitgestraald door stof, molekulair waterstof gas en complexe molekulen die onder de noemer polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAKs worden verzameld, zich uitstrekken over ongeveer 12 lichtjaar. De Spitzer Ruimtetelescoop stond oorspronkelijk bekend onder het prozaïscher Space Infrared Telescope Facility (SIRTF) en verkent op dit moment het Heelal op infrarode golflengtes. Spitzer volgt de Hubble Ruimtetelescoop, het Compton Gammastraling Observatorium, en het Chandra Röntgenstraling Observatorium als het laatste element in NASA's programma van Grote Ruimte-observatoria.

Morgen: radarogen


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00