Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

11 Maart 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

De Ringnevel in het Infrarood
Credit: J. Hora (Harvard-Smithsonian CfA) (SSC/Caltech), JPL-Caltech, NASA

Uitleg: Het klassieke uiterlijk van de populaire Ringnevel (oftewel M 57) is het gevolg van perspectief -- vanaf de Aarde kijken we langs de as naar het centrum van een min of meer tonvormige gaswolk. Maar in deze kunstmatig gekleurde infrarode afbeelding, verkregen met de Spitzer Ruimtetelescoop, is zichtbaar dat sierlijke lus-structuren zich uitstrekken tot zelfs buiten de bekende centrale delen van de Ringnevel. Natuurlijk komt het gloeiende materiaal in dit goedbestudeerde voorbeeld van een planetaire nevel niet van planeten. Dit gasvormige omhulsel betreft de afgestoten buitenlagen van een stervende ster zoals de Zon (wees niet ongerust: de Zon heeft nog 5 miljard jaar te gaan). Bij toeval is het spiraalstelsel IC 1296 ook zichtbaar rechtsboven in het Spitzer beeldveld in de richting van het sterrenbeeld Lier. De centrale ring van de Ringnevel heeft een diameter van ongeveer één lichtjaar en de nevel bevindt zich 2.000 lichtjaar van ons vandaan. Het melkwegstelsel IC 1296, daarentegen, is veel groter en staat dus veel verder weg ... op ongeveer 200 miljoen lichtjaar afstand.

Morgen: virtual reality


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00