Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

5 Februari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

De radiohemel: afgestemd op 408 MHz
Credit: C. Haslam et al., MPIfR, SkyView

Uitleg: Stem je radiotelescoop af op 408 MHz (408 miljoen trillingen per seconde) en bekijk de radiohemel! In de zeventiger jaren werden de grote schotelantennes van drie radiosterrenwachten, Jodrell Bank, MPIfR (Effelsberg), and Parkes Observatory, gebruikt om precies dat te doen -- de radiodata werden gecombineerd om de hele hemel in kaart te brengen. Nabij deze frequentie worden cosmische radio golven gegenereerd door hoogenergetische elektronen die langs magnetische velden spiraliseren. In de resulterende kunstmatig gekleurde afbeelding loopt het vlak van De Melkweg horizontaal door het centrum, maar geen enkele ster is zichtbaar. In plaats daarvan zijn veel van de heldere bronnen nabij het Melkwegvlak verre pulsars, stervormingsgebieden, en supernovaresten, terwijl de enorme rondlussende structuren onderdeel zijn van bellen die door locale stervormingsactiviteit in het interstellaire gas zijn geblazen. Externe melkwegstelsels zoals Centaurus A, welke zich boven het vlak rechts van het centrum bevindt, en de Grote Magellaanse Wolk (onder het vlak en rechts van het midden) schijnen óók helder in de Radiohemel.

Morgen: zuidelijke ringnevel


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00