Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

9 December 2010
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

M 81 en Arp's Lus
Credit & Copyright: R Jay GaBany Samenwerkingsverband: A. Sollima (IAC),
A. Gil de Paz (U. Complutense Madrid), D. Martínez-Delgado (IAC, MPIA), J.J. Gallego-Laborda (Fosca Nit Obs.), T. Hallas (Hallas Obs.)

Uitleg: Het grote, mooie spiraalstelsel M 81, één van de helderste melkwegstelsels aan de hemel van planeet Aarde en vergelijkbaar in afmeting met De Melkweg, is op een afstand van 11,8 miljoen lichtjaar te vinden in het noordelijke sterrenbeeld Ursa Maior. Deze diepe afbeelding van het gebied onthult zowel details in de heldere gelige kern, als tegelijkertijd ook veel zwakkere structuren langs de prachtig blauwe spiraalarmen en de daarlangs gelegen stofbanen. Het volgt ook een enorme, boogvormige structuur die bekend staat als Arp's Lus en die hier, rechts in beeld, vanuit de schijf van het melkwegstelsel omhoog lijkt te rijzen. Op basis van studies sinds de jaren '60 van de vorige eeuw dacht men dat Arp's Lus een getijdestaart betrof van materie die uit M 81 werd getrokken als gevolg van de gravitationele wisselwerking met het grote buurstelsel M 82. Maar een recent onderzoek bewijst dat een groot deel van Arp's Lus zich in werkelijkheid binnen ons eigen Melkwegstelsel bevindt. De kleuren van de Lus in zichtbaar en infrarood licht komen overeen met die van de in het gebied alom aanwezige stofwolken van de (relatief weinig bestudeerde) Galactische cirrus, die op slechts enkele honderden lichtjaren boven het vlak van De Melkweg hangt. Net als de sterren in De Melkweg bevinden deze stofwolken zich op de vóórgrond van dit opmerkelijke vergezicht. M 81's begeleidende dwergstelseltje Holmberg IX is links boven het grote spiraalstelsel zichtbaar. Deze afbeelding omspant zo'n 0,5° aan de hemel, oftewel ongeveer de afmeting van de Volle Maan.

Rapporteer waarnemingen van: Recente vuurbal boven het Verenigd Koninkrijk
Morgen: hemelzicht


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00