Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

16 Mei 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Model Wijst op Ring van Donkere Materie rond Cluster CL0024+17
Credit: NASA, ESA, M.J. Jee & H. Ford et al. (Johns Hopkins Univ.)

Uitleg: Hoe weten we dat donkere materie geen gewone materie is die een vreemd soort zwaartekracht uitoefent? Een nieuwe waarneming van door zwaartekrachtslenswerking versterkte zwakke achtergrondstelsels ver achter een massieve cluster van melkwegstelsels werpt nieuw "donker" op dit onderwerp. De bovenstaande haarscherpe afbeelding gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop wijst er op, dat het centrum van cluster CL0024+17 waarschijnlijk omringd wordt door een immense ring van donkere materie, zonder een overeenkomende tegenhanger van normale materie. Hierboven te zien zijn, allereerst, de vele spectaculaire melkwegstelsels, die deel uitmaken van CL0024+17 zelf en die hier alle een ietwat beige kleur hebben. Verder toont een nauwkeurige inspectie van het centrum van de cluster meerdere vreemde en herhaalde stelselvormen, die doorgaans blauwer zijn. Dit zijn meervoudige afbeeldingen van een paar verre melkwegstelsels, die tonen dat de cluster een sterke zwaartekrachtslens is. Maar het zijn de relatief geringe vervormingen van de vele verre zwakke blauwe melkwegstelsels door de hele afbeelding die wijzen op het bestaan van de ring van donkere materie. Deze ring van donkere materie, die uit de computermodellen volgt meet ongeveer 5 miljoen lichtjaar in doorsnede en werd digitaal over de afbeelding geplaatst in een diffuus blauwe tint. Eén veronderstelling over hoe deze immense ring van donkere materie werd gevormd luidt, dat het een tijdelijke structuur is die werd gevormd toen cluster CL0024+17 ongeveer één miljard jaar geleden botste met een andere cluster van melkwegstelsels, wat een ring produceerde net zoals wanneer je een steen gooit in een plas water.

Morgen: zuidelijke hemel


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00