Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

10 Februari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

Rode Saturnus
Credit: G. S. Orton & P. A. Yanamandra-Fisher (JPL), Keck Observatory, NASA

Uitleg: Deze vreemde, kunstmatig gekleurde afbeelding van een anderszins bekende planeet Saturnus laat temperatuurverschillen zien die gebaseerd zijn op thermische infrarood emissie in de atmosfeer en ringen van de gasreus. Deze haarscherpe afbeelding van het zuidelijk halfrond van Saturnus, vastgelegd vanaf de Aarde met behulp van de Keck I telescoop op Mauna Kea, is een collage van 35 afzonderlijke opnamen. Op basis van de toegenomen hoeveelheid zonlicht tijdens het zuidelijke zomer seizoen verwachtte men dat het halfrond gemiddeld langzamerhand warmer zou worden. Maar een verrassend resultaat van deze infrarode beeldgegevens is dat er een duidelijke indicatie is van een abrupte opwarming van de poolkap en dat een heldere hot spot ter plaatse van de zuidpool van Saturnus te zien is. De warme zuidpool en hot spot zijn mogelijk uniek in het zonnestelsel en een nader onderzoek van het gebied met behulp van instrumenten aan boord van de Cassini ruimtesonde is in de planning. Maar hoe "heet" is die hot spot op Saturnus nu eigenlijk? De temperatuur boven in de troposfeer boven de pool is een "verzengende" 91 Kelvin, oftewel −182 °C.

Morgen: blauwe Saturnus


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00