Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

8 Februari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

Een Mysterieus Lichtspoor Boven Hawaii
Credit: Night Sky Live Collaboration

Uitleg: Wat in hemelsnaam was dát? Niet alles wat aan de nachthemel verschijnt is begrepen. Het Night Sky Live (NSL) project houdt met zijn wereldwijde netwerk van continu verversende web-cameras (CONCAMs) de nachthemel voortdurend in de gaten. In de nacht van 17 december 2004 zag de visseoog CONCAM die zich bovenop een actieve vulkaan in Haleakala (Hawaii) bevindt iets langs de nachthemel verplaatsen waarvoor nog geen verklaring gevonden is. Het NSL team had het lichtspoor af kunnen schrijven als een satelliet, ware het niet dat er geen beschrijving van gevonden werd in de heavens-above.com website, welke doorgaans heldere gebeurtenissen die met satellieten te maken hebben documenteert. Als u denkt een redelijke verklaring voor het lichtspoor te hebben, draag dan alstublieft bij aan de on-line discussie. Huidige kandidaten zijn ondermeer een bekende satelliet die op een of andere manier door heavens-above over het hoofd gezien werd, een recent gelanceerde raket, en een passerende ruimterots. Het NSL project zoekt vrijwilligers om te helpen regelmatig de werkzaamheid van elk van de NSL CONCAMs in de gaten te houden, inclusief het zoeken naar interesante anomalieën zoals deze.

Disclosure: Robert Nemiroff werkt samen met zowel de NSL en APOD projecten.

Consensus van de on-line discussie: Een onverwacht heldere brandstoflozing van de lancering van een sateliet

Morgen: nieuwe tentoonstelling op Mars


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00