Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

21 Januari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

Metaal op de Vlakten van Mars
Credit: Mars Exploration Rover Mission, JPL, NASA

Uitleg: Wat heeft het robotwagentje Opportunity nu op Mars gevonden? Terwijl één van de twee Aardse éénjarige rollende robots een enorme lege vlakte in de Meridiani Planum doorkruiste, vond het een verrassing toen het de plek bezocht waar zijn eigen metalen hitteschild ligt, dat vorig jaar tijdens de afdaling naar het oppervlak werd afgeworpen. De verrassing is, dat het rotsblok dat linksonder zichtbaar is hoofdzakelijk uit de dichte metalen ijzer en nikkel blijkt te bestaan. Het grote kegelvormige object erachter — en een deel van de zijkant rechts ervan — zijn onderdelen van Opportunity's afgeworpen hitteschild. Er liggen hier en daar ook kleinere brokstukken van het schild verspreid. Wetenschappers denken dat de oorsprong van het metalen "Hitteschild Rotsblok", ter grootte van een basketbal, niet op Mars ligt, maar dat het in plaats daarvan waarschijnlijk een oeroude metaalachtige meteoriet is. Achteraf gezien, kan men het vinden van een meteoriet op een uitgestrekte stofvlakte op Mars vergelijken met de meteorieten die men op Aarde vindt op de uitgestrekte ijsvlakten van Antarctica. Deze vondst is aanleiding tot speculaties over de algemene abundantie van rotsblokken die vanuit de verre ruimte op Mars zijn neergevallen.

Morgen: geheimschrift


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00