Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

9 November 2009
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

NGC 2623: Botsende Melkwegstelsels Gezien door Hubble
Credit: NASA, ESA en A. Evans (Stony Brook) et al.

Uitleg: Waar vormen zich sterren, wanneer melkwegstelsels met elkaar botsen? Om dat uit te vinden maakten sterrenkundigen in 2007 met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop hoge-resolutie opnamen van de nabije botsende stelsels die tesamen bekend staan als NGC 2623. Analyse van deze Hubble opnamen in zichtbaar licht, evenals afbeeldingen van NGC 2623 in het infrarood van de Spitzer Ruimtetelescoop, in röntgenstraling van de XMM-Newton Ruimtetelescoop, en in het ultraviolet van de GALEX satelliet, wijzen er op dat twee melkwegstelsels, die beide oorspronkelijk spiraalstelsels waren, inmiddels in hoge mate in elkaar verwrongen zijn, en dat hun kernen versmolten zijn tot één enkele actieve melkwegstelselkern (AGN). Stervorming vindt nog steeds plaats rondom deze kern (nabij het midden van de bovenstaande afbeelding), langs de uitgerekte getijdestaarten (zichtbaar aan beide zijden) en, wellicht verrassend, in een gebied buiten de kern (linksboven) waar clusters van heldere blauwe sterren zichtbaar zijn. Botsingen van melkwegstelsels kunnen honderden miljoenen jaren lang aanhouden, met meerdere rakelingse passages waarin de stelsels elkaar gravitationeel geheel verstoren. NGC 2623, ook bekend als Arp 243, meet ongeveer 50.000 lichtjaar in doorsnede en bevindt zich op zo'n 250 miljoen lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Cancer (Kreeft). Het is vaak erg moeilijk, soms onmogelijk, om een reconstructie van de oorspronkelijke melkwegstelsels te maken en om te bepalen hoe een botsing van melkwegstelsels zich precies voltrekt, maar het is belangrijk om te kunnen begrijpen hoe ons Heelal evolueerde.

Morgen: saturnus, erna


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00