Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

28 Maart 2009
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Almahata Sitta 15
Credit & Copyright: Peter Jenniskens (SETI Instituut / NASA Ames)

Uitleg: In de ochtendschemer van 7 oktober 2008 tuimelde de kleine planetoïde 2008 TC3 richting de Aarde, een lichtspoor trekkend door de hemel boven de Nubische Woestijn in het noorden van Soedan. Die gebeurtenis was opmerkelijk omdat het de eerste keer betrof dat een planetoïde werd ontdekt in de ruimte vóórdat hij de dampkring van planeet Aarde binnendrong. Men nam algemeen aan dat de planetoïde zelf daarbij volledig tot stof was gedesintegreerd. Maar op basis van satellietmetingen en waarnemingen vanaf de grond van de inslag in de atmosfeer leidde Dr. Mauwia Shaddad van de Universiteit van Khartoum, bijgestaan door Dr. Peter Jenniskens van het SETI Instituut en NASA Ames Research Center, een expeditie van studenten en medewerkers naar het gebied om de woestijn te doorzoeken naar overlevende fragmenten. Op 6 december 2008, twee uur nadat hun zoektocht begon, werd de eerste meteoriet gevonden. Het team zou uiteindelijk zo'n 280 kleine meteorieten verzamelen in het strooiveld dat nu bekend staat als Almahata Sitta, met een totaal gewicht van ongeveer 5 kg — het eerste materiaal dat werd teruggevonden van een reeds bekende planetoïde. Het zwarte fragment in de bovenstaande afbeelding, dat zo sterk afsteekt tegen de lichtergetinte kiezels, is de Almahata Sitta meteoriet nummer 15. Met een afmeting van ongeveer 4 cm is het hier te zien zoals het na zijn val tot stilstand kwam op de woestijnbodem.

Opmerking van de redaktie: Almahata Sitta betekent "Station Zes" in het Arabisch: een treinstation in de Nubische Woestijn waar getuigen meldden de heldere vuurbal te hebben gezien.

Morgen: vreemd heelal


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶

Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00