Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

17 December 2006
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
  laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Kracht van Lege Ruimte: Het Casimir Effect
Credit & Copyright: Umar Mohideen (U. California te Riverside)

Uitleg: Dit piepkleine bolletje levert bewijs dat het heelal altijd zal blijven uitdijen. Met een afmeting van iets meer dan ééntiende van een millimeter, beweegt het bolletje naar een gladde plaat toe als gevolg van energiefluctuaties in het vacuüm van lege ruimte. Die aantrekkingskracht staat bekend als het Casimir Effect, genoemd naar de Nederlandse ontdekker, die, 50 jaar geleden, probeerde te begrijpen waarom vloeistoffen zoals mayonaise zo langzaam vloeien. Vandaag de dag groeit het bewijs, dat het merendeel van de energiedichtheid in het Heelal voor rekening komt van een nog onbekend "iets" dat men donkere energie heeft gedoopt. Wat die donkere energie precies is en hoe die tot stand kwam is nog vrijwel volledig onbekend, maar men heeft geopperd dat hij te maken zou kunnen hebben met vacuüm fluctuaties, vergelijkbaar met het Casimir Effect, maar op de één of andere manier gegenereerd door ruimte zelf. Deze enorme en mysterieuze donkere energie gedraagt zich als een afstotende (in plaats van aantrekkende) zwaartekracht en zal daardoor waarschijnlijk het Heelal immer sneller doen uitdijen. Vacuüm fluctuaties zijn op dit moment actief onderwerp van onderzoek, niet alleen om ons Heelal beter te begrijpen, maar ook om een manier te vinden om te voorkomen dat micro-mechanische machine onderdelen aan elkaar kleven.

Morgen: iowa poollichten


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs [EN] | Meer over APOD [NL] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Phil Newman. Specific rights apply.
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00