Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

19 Juli 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken
laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Een Nabije Supernova in M 51
Credit & Copyright: R Jay GaBany (Cosmotography.com)

Uitleg: Eén van de dichtstbijzijnde supernovae in recente jaren werd aan het eind van vorige maand ontdekt in het heldere nabije melkwegstelsel M 51. Hij is te zien in de rechterafbeelding van het bovenstaande paar opnamen dat van de schilderachtige spiraal werd genomen vóór en ná de explosie. Kunt u hem vinden? De supernova, oorspronkelijk ontdekt door Wolfgang Kloehr en onlangs gecatalogiseerd als SN 2005cs, is nog steeds nabij zijn maximale helderheid en kan met een telescoop gevonden worden in de richting van het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici). De supernova is geïdentificeerd als een Type II supernova, maar heeft een ongebruikelijke helderheidsgeschiedenis, wat tot speculaties heeft geleid dat hij vergelijkbaar is in aard met de helderste supernova in moderne tijden: SN 1987A. De ster die is ontploft is geïdentificeerd als een heldere blauwe ster. Hoewel er elk jaar honderden supernovae worden ontdekt in automatische speurtochten, zijn nabije supernovae zeldzaam en belangrijk omdat ze vaak helder genoeg worden om met vele telescopen bestudeerd te worden, en dichtbij genoeg staan dat men de voorloperster en de onmiddelijke omgeving daarvan ruimtelijk kan oplossen in opnamen die vóór de supernova-explosie werden gemaakt. Supernova 2005cs kan een kern hebben achtergelaten die ineen is geperst tot een neutronenster of zwart gat.

Morgen: blauwe mars


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] | Forum [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00